Carel Steensma

Carel Steensma is in 2000 betrokken bij het maken van de voorstelling DE ANDEREN. Een paar scènes uit de voorstelling zijn gebaseerd op zijn ervaring in de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. Ook vertelt hij in een interview met Piet Bleeker  voor de camera over zijn leven. Aan de hand van de interviewfragmenten krijg je een mooi beeld van zijn persoonlijkheid.

met een paard in de winkel.

Carel Steensma werd geboren in 1912 in Franeker. Hij had naar eigen zeggen een fijne jeugd en hij hield wel van een geintje. Zo reed hij op een dag met zijn paard een winkel binnen. School vond hij maar niets, hij wilde boer worden. Op z'n zestiende was hij boerenknecht in Canada. De boer waar Carel voor werkte was toevallig piloot in WO1 en had een vliegtuig. Toen wist Carel het zeker: hij wilde piloot worden.

 

op naar oom bertus.. over paard, school en Canada...

naar de KLM.

In 1930 is Carel gedwongen door de crisis weer terug in Nederland . Hij gaat brutaalweg naar het kantoor van de directeur van de KLM en vertelt dat hij speciaal uit Canada is gekomen om met dhr. Plesman te spreken. Hij laat zich niet wegsturen. 

klm... beter kun je niet zitten...

vlieger in oorlogstijd.

Tien jaar later In 1940 is Carel piloot bij de KLM en als de Duitsers komen moet hij een vliegtuig naar Engeland brengen. Maar dat loopt anders...

zo heb ik toch nog twee Messerschmitt 109 neergeschoten...

verzet.

Rotterdam ligt in puin. Carel helpt met ruimen en raakt betrokken bij verzet tegen de Duitsers. Als ze hem te dicht op de hielen zitten, gaat hij met  Boy Ruys de Perez en N.G. Voute op weg naar Engeland. Onderweg worden ze beschoten.

.. daar wachte ik af tot ik gefusilleerd zou worden...

natzweiler.

Via kamp Amersfoort gaat Carel op transport naar vernietigingskamp Natzweiler. Daarna gaat de reis in goederenwagons naar Dachau.

...been er af ..zonder verdoving is dat gebeurd..

 

dachau.

In Dachau overleeft Carel Steensma doordat hij schrijver wordt in het revier, de ziekenboeg. Hij ontmoet daar ook de beroemde SDAP voorman Stuuf Wiardi Beckman. Die vond  uit principe dat je voor de zieken moest zorgen en ging daarom werken in de barak waar dodelijke vlektyfus heerste.

..ik voel het mijn plicht om die lui toch te helpen..

Iemand die dezelfde kampen overleefde als Carel Steensma is Pim Boellaard, de volgende held uit ons verhaal.>>