Helaas op dit deel van de website ontbreken de filmpjes.

De NPO heeft de nieuwsitems waarop dit verhaal gebaseerd is verhuisd naar het omroep archief en wil niet meewerken aan het terugvinden van de linkjes.....

Binnenkort zal deze pagina vervangen worden.

 

 

 

Het thema van de vredesweek 2011 is : Elk mens een veilig bestaan.

Ieder mens heeft recht op een veilig en menswaardig bestaan, ver weg en dicht bij.
Misschien een vanzelfsprekendheid, maar helaas niet altijd werkelijkheid.
Want wat betekent het als je in Congo niet veilig naar de markt kunt voor je boodschappen?
Wat betekent het om in Syrië te wonen en nooit te weten wanneer de veiligheidsdienst voor je deur staat?
(bron IKV)
 

Rellen in Engeland.

Voor ons is oorlog en onderdrukking iets van de tweede wereld oorlog want in ons deel van de wereld gebeuren dat soort dingen niet. Dat is waar, maar toch leek het wel oorlog in Engeland begin augustus.

Kijk maar eens naar dit filmpje.

 
 
 

Jongeren die de straat op gaan, brand stichten en winkels plunderen.

Wat is het motief? Wat maakt dat jongeren zo te keer gaan en wat kun je daar aan doen?
In deze lesbrief gaan we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door middel van stellingen peilen we jouw mening en in de klas gaan we daarmee verder op  zoek naar antwoorden.
Schrijf van elke stelling het nummer op een blaadje en of je het met die stelling eens bent of niet.

 

1. De politiek in Engeland over de rellen.

Volgens de politiek is het helder: het zijn gewoon relschoppers en die moet je hard aanpakken.

Stelling1. Relschoppers moet je keihard aanpakken.  eens/oneens.

2. Verslag ter plaatse.

Rellen zijn nog geen oorlog, maar als je er midden in zit tast het wel je gevoel van veiligheid aan. De rellen in Londen begonnen in de wijk Tottenham. Daar sloeg de vlam in de pan, na een stille tocht voor een buurtbewoner die door de politie was neergeschoten. Studente Daisy Scholten was in Engeland tijdens de rellen en maakte het volgende filmpje.

 

stelling 2. De rellen zijn alleen maar een excuus om te stelen. eens/oneens

 

3. oproep tot rellen bestraft.

Stelling 3. Zo'n oproep tot rellen mag best flink worden bestraft. eens/oneens.

4. Vrijheid of veiligheid.

Meer veiligheid op deze manier creëren heeft als nadeel dat je daarvoor de vrijheid van iedereen om te zeggen wat hij wil moet inperken.

Stelling 4. Ik vind het een goed idee om de vrijheid van meningsuiting te beperken als dat de veiligheid vergroot. eens/oneens. 

 

5. A riot is the language of the unheard.

( een rel is de taal van diegenen die niet gehoord worden).
 
foto martin luther king
Uit een toespraak 1963:
As civil unrest is on the rise around the globe:
"When you cut facilities, slash jobs, abuse power, discriminate, drive people into deeper poverty and shoot people dead whilst refusing to provide answers or justice, the people will rise up and express their anger and frustration if you refuse to hear their cries. A riot is the language of the unheard." - Martin Luther King, Jr.

 

 

In 1963 hebben blanken en zwarten niet dezelfde rechten. In de strijd voor gelijke rechten wordt geen vooruitgang geboekt met protest en rellen tot gevolg.

Stelling 5. Als je stem niet gehoord wordt, jaar in jaar uit, dan mag je best wel eens een flinke rel schoppen. eens/oneens.

 

rellenalabama

De rellen in Amerika hebben uiteindelijk geleid tot wetgeving waarmee een formeel einde kwam aan de ongelijkheid tussen blank en zwart. President Obama is een mooi voorbeeld van de uiteindelijke verandering, een zwarte president was in 1963 ondenkbaar.

 

6. Hebben en zijn.

 
Het hebben van gelijke rechten was de inzet van de rellen destijds, maar wat is nu de achtergrond van de rellen afgelopen zomer in Engeland?

 

 

Kijk maar eens wat een deskundige er over zegt.

 
 
 
 
 
 
telefoonshop
 
 

Hoge werkloosheid en het gebrek aan kansen bij bepaalde groepen van de bevolking spelen een belangrijke rol bij het onstaan van rellen.

Er is ook iets aan de hand met de beeldvorming in de samenleving over waar je gelukkig van wordt, je idealen zeg maar.
Het zijn niet voor niets de winkels met de hebbedingetjes zoals telefoon, mooie kleding, tv en stereo etc. die worden geplunderd. Het zijn de spullen waarvan de televisie de hele dag roept dat je ze moet hebben om een gelukkig mens te zijn.
Het is niet alleen de reclame cultuur die roept dat je iemand bent door iets te hebben. Ook de jongerencultuur zelf is onder invloed van de industrie erg op hebben gericht.
 

Stelling 6. Rellen zoals in Engeland kunnen ook hier ontstaan. eens/oneens.

7. Veranderen.

Het thema van de vredesweek 2011 : Elk mens een veilig bestaan, vraagt de inzet van veel mensen, niet alleen voor een eerlijke verdeling van kansen, werk en inkomen, maar een veilig bestaan betekent ook dat je geaccepteerd wordt door anderen. Dat vraagt van jou begrip voor dat wat anders is en betekent dat je actief op zoek gaat naar waar je in de wereld, je omgeving en jezelf iets kunt veranderen.

Stelling 7. Elk mens een veilig bestaan, daar wil ik me voor inzetten. eens/oneens.

Elders op deze website, hier, vind je een hoofdstuk over geweld en agressie vandaag de dag en hoe je daar iets aan kunt veranderen.